Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι, πέρα από τα ήδη γνωστά οφέλη των βιταμινών Β, ενδεχομένως να έχουν την δυνατότητα να καθυστερήσουν την επέκταση της νόσου Alzheimer στα αρχικά της στάδια.
Το σύμπλεγμα βιταμινών B είναι μάλλον παραγνωρισμένο από την κοινή γνώμη, η οποία δεν γνωρίζει πολλά για την δράση του, όμως η σημασία του για τον οργανισμό είναι απαράμιλλη. Ουσιαστικά είναι αυτές που “κινούν τα νήματα” στον διανοητικό τομέα, αφού μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση, την μνήμη, ακόμα και να καταπολεμήσουν τις ημικρανίες. Παράλληλα, η σωστή λήψη τους μπορεί να περιορίσει το στρες, την κατάθλιψη και, φυσικά, να δώσει στον οργανισμό μία σημαντική ενεργειακή ώθηση καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι λειτουργούν ομαδικά, επομένως τα οφέλη τους έρχονται συνδυαστικά και όχι μόνο από κάποιες από αυτές, γι’αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί να γίνει σωστά η ολοκληρωμένη πρόσληψή τους στις επιθυμητές δόσεις.
Τα συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν στην αγορά για το σύμπλεγμα αυτό είναι πάρα πολλά, όμως ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος λήψης τους είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, κυρίως με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι με την επεξεργασία χάνονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Το κόκκινο κρέας και αρκετά λαχανικά, όπως οι πατάτες ή οι καυτερές πιπεριές, είναι πλούσιες τροφές σε βιταμίνες Β, μαζί και με πολλά φρούτα και όσπρια. Μία άλλη σημαντική πηγή, όμως, που ίσως δεν είναι πολύ γνωστή παρόλο που καταναλώνεται καθημερινά, είναι το αλεύρι και μάλιστα το ολικής άλεσης, που έχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία, αφού οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Β. Στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμα και νόμος που επιβάλλει την προσθήκη των απαραίτητων βιταμινών του συμπλέγματος αυτού στο αλεύρι πολυτελείας που έχει χάσει τις ιδιότητές του μέσω της επεξεργασίας.
Το ερευνητικό ενδιαφέρον, όμως, γύρω από τις περαιτέρω ευεργετικές ιδιότητές τους δεν έχει εξαντληθεί. Πολλές ερευνητικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα αποδεικνύουν τα οφέλη τους για τον οργανισμό σε διάφορους τομείς και πρόσφατα ήρθε να προστεθεί στην “λίστα” μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη σχέση τους με την νόσο Alzheimer.
Οι ερευνητές David Smith και Gwenaëlle Douaud πραγματοποίησαν διετή έρευνα με τη συμμετοχή 200 ηλικιωμένων εθελοντών οι οποίοι έπασχαν από σύνδρομο Ελαφράς Γνωστικής Ανεπάρκειας, που είναι ουσιαστικά ο πρόδρομος της άνοιας και του Alzheimer. Οι εθελοντές παρακολουθούνταν με μαγνητικές τομογραφίες κατά την διάρκεια του προγράμματος, με τους μισούς από αυτούς να λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμινών Β12, Β6 και φυλλικού οξέως, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν placebo.
Τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού με τις συγκεκριμένες εξετάσεις που έκαναν μετά την θεραπεία και των δύο ομάδων βρέθηκε ότι τα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο από την νόσο Alzheimer είχαν προστατευτεί σε έναν βαθμό στους εθελοντές που έπαιρναν υψηλές δόσεις βιταμινών Β με αποτέλεσμα να πληγούν πολύ λιγότερο. Παράλληλα, είχε βελτιωθεί και η εγκεφαλική τους λειτουργία, αφού απέδωσαν καλύτερα στα τεστ στα οποία τους υπέβαλλαν, σε σχέση με τους εθελοντές που έλαβαν placebo.
Ο David Smith μάλιστα έχει ήδη ξαναδουλέψει με την ερευνητική του ομάδα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και απέδειξε το 2010 ότι οι υψηλές δόσεις βιταμινών B καθυστερούσαν την εγκεφαλική συρρίκνωση κατά 23% σε ασθενείς.
Η σημερινή έρευνά του με την Douaud είναι ακόμη πιο στοχευμένη, αφού εντοπίζει ακόμα και ποια συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου βοηθά το σύμπλεγμα αυτό. Και είναι σαφές ότι και οι δύο έρευνες έχουν κάνει τον ιατρικό κόσμο να “βουίζει” γύρω από το ζήτημα.
Όπως και να έχει και μέχρι να εμφανιστούν κι άλλες αποδείξεις για την δράση των βιταμινών Β στον τομέα αυτόν, το αδιαμφισβήτητο γεγονός που αναδεικνύεται είναι η ζωτική σημασία της ολοκληρωμένης και ισορροπημένης διατροφής. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη και έρχεται δικαιολογημένα συνεχώς στο προσκήνιο, εάν κρίνουμε από τα οφέλη που φαίνεται ότι προκύπτουν από τέτοιου είδους έρευνες.
Πηγή: Περιοδικό “Ο Αρτοποιός και η δουλειά του”
Αφήστε το σχόλιό σας