Ζωή γλυκειά…με πετιμέζι!

 

Πετιμέζι, συμπύκνωμα μούστου από σταφύλια, γλυκαντικό γνωστό από την αρχαιότητα, φημισμένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, εξαιρετικό συστατικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που κάνει τα τελευταία χρόνια δυνατή την παρουσία του στο τραπέζι μας.

Παραδοσιακά το πετιμέζι ήταν βασικό γλυκαντικό αλλά και αναντικατάστατο φάρμακο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μετά ήρθε η ζάχαρη…
Μπορεί για αρκετά χρόνια να είχε ξεχαστεί, αλλά σε πολλές περιοχές της επαρχίας, ακόμη οι κάτοικοι συνηθίζουν να το πίνουν «σφηνάκι» το πρωί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι γεμάτο, θρεπτικά συστατικά. Το εξαιρετικό σε άρωμα και γεύση παχύρευστο «σιρόπι» προέρχεται από το βράσιμο και το «κόψιμο» του μούστου με στάχτη και το συναντάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που παράγουν κρασιά.

Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μέρος πετιμέζι προέρχεται από 5 μέρη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρώγας σταφυλιού. Προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και σε υψηλά ποσοστά σίδηρο και ασβέστιο. Όπως και το μέλι θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές. Μια κουταλίτσα πετιμέζι λένε οι παλιοί είναι ότι πρέπει για τον ερεθισμένο λαιμό. Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης και διατηρείται πολύ- πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, επειδή το πετιμέζι είναι η συμπυκνωμένη μορφή του χυμού σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να δώσει ό,τι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι. Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο, κάλιο και χαλκό. Παράλληλα το πετιμέζι μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη.

Η χρήση του πετιμεζιού στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πολυποίκιλη. Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας Αθήναιος (τέλη 2ου μ.χ. – αρχές 3ου μ.χ.) περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι.

Μπορείτε να απολαύσετε τη δυνατή γεύση και το άρωμα του σε ένα πιάτο με ζεστές και αφράτες τηγανίτες ή σε μια πανακότα. Το πετιμέζι αντικαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι αλλά και το μέλι σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας με ξύδι. Είναι ιδανικό για το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Θαυμάσιο επιδόρπιο πάνω σε γιαούρτι ή τυρί, κατά προτίμηση γραβιέρα ή ανθότυρο Κρήτης. Συμπληρώνει γευστικότατα μια ωραία φρουτολάτα εποχής, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και καβουρντισμένο σουσάμι.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά