Η σημαντικότητα του καφέ κατά τη διάρκεια της εργασίας

Στη σημερινή κοινωνία η κατανάλωση καφέ έχει αυξηθεί κατά πολύ μεγάλα ποσοστά, καθώς έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε μάλιστα πως τα ροφήματα του καφέ είναι ίσως το νούμερο ένα ρόφημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατανάλωση καφέ ολοένα και αυξάνεται καθώς το ρόφημα αυτό επιφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Η μέση κατανάλωση καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει από 1 φλιτζάνι καφέ, έως 10 φλιτζάνια καφέ. Ως επί το πλείστον η μέση κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 5 φλιτζάνια την ημέρα. Η κατανάλωση λοιπόν βλέπουμε πως έχει μεγάλες διακυμάνσεις, κι ανάλογα με την ποσότητα που καταναλίσκεται, μπορούμε να έχουμε είτε θετικές, είτε αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με το ρόφημα του καφέ, δηλαδή με όλα τα συστατικά τα οποία περιέχονται στο τελικό προϊόν έχουμε ποικίλες επιδράσεις. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι τα ακόλουθα, έχουν τη ρήτρα της διαφοροποίησης του κάθε ανθρώπου όπως, φύλλο, ηλικία, εκ γενετής παθήσεις, γενετική επίδραση και άλλα.

Για αρχή θα πρέπει να παρουσιάσουμε κάποιους βασικούς ορισμούς, ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για όσα θα αναφέρουμε στην πορεία.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο τι θεωρούμε υψηλή, μέση και χαμηλή κατανάλωση καφέ, δηλαδή να ορίσουμε τις ποσότητες καφέ, σε φλιτζάνια.

  • 0 = κανένα φλιτζάνι καφέ
  • 1– 2 φλιτζάνια καφέ= μικρή κατανάλωση
  • 3– 5 φλιτζάνια καφέ = μέση κατανάλωση
  • 5 και πάνω φλιτζάνια καφέ = υψηλή κατανάλωση

Συνεχίζοντας θα αναφερθούμε στον ορισμό της εργασίας, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία, εργασία ορίζεται, «κάθε συνειδητή και ηθελημένη παραγωγική δραστηριότητα του ανθρώπου, η οποία θεωρείται ως τοιαύτη κατά την κρατούσα στις συναλλαγές αντίληψη» σύμφωνα με τον νόμο 4345/1946 άρ.7. Με αυτόν τον ορισμό νοείται, πως η εργασία είναι μια δραστηριότητα προσφοράς ή παραγωγής ενός προϊόντος, πνευματικής ή υλικής φύσεως. Κατόπιν τούτου, η εργασία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, καθώς είναι αυτή, η οποία μας προσφέρει το βιοπορισμό. Κατανοώντας την σημαντικότητα της εργασίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό, το γεγονός, πως κάθε άτομο έχει την ανάγκη της εργασίας.

Η εργασία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς κατά το σύνηθες, ο χρόνος ο οποίος αφιερώνουμε σε αυτή είναι πολύ μεγάλος. Ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 4, 6, 8 ή και παραπάνω ώρες την ημέρα, ανάλογα με της ανάγκες και για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με πάνω από έναν εργαζόμενο, γεγονός το οποίο σημαίνει, πως τα άτομα αυτά έχουν μία κοινή καθημερινότητα, καθώς και κοινούς εργασιακούς προβληματισμούς.

Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, αναγνωρίζουν πως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, των εργαζομένων για καφέ, διαπιστώθηκε μείωση του άγχος και βελτίωση της εργασίας, μέσω συζητήσεων κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης. Τα κύρια θέματα των συζητήσεων, αφορούσαν διορθωτικές ενέργειες στον τρόπο εργασίας, επαγγελματικές απόψεις και απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια εργασίας. Σε θέσεις εργασίας υψηλότερων απαιτήσεων, πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος για διάλειμμα, καθώς ο χρόνος είναι λίγος και τα “meetings” ή αλλιώς συσκέψεις πάρα πολλά. Στις συσκέψεις σερβίρετε το ρόφημα του καφέ ή αλλιώς γίνεται ένα ‘’coffee breaks’’, ώστε το πνεύμα και το σώμα να αναζωογονηθεί, καθώς έχει αποδειχθεί, πως η λήψη σωστών πρωτοβουλιών και αποφάσεων αυξάνεται κατά και μετά τη διάρκεια κατανάλωσης του ροφήματος του καφέ.

Η απόδοση στην εργασία εξετάζει, την προσπάθεια καταβολής, σε σχέση με το παραχθέν αποτέλεσμα, που ανατίθεται σε ένα άτομο, για να το εκτελέσει. Σαφώς, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση, όπως η επικοινωνιακή ικανότητα, η εθνικότητα, η αντοχή στην πίεση, η πολιτιστική ευελιξία, ο προσανατολισμός στόχου, η εμπειρία, η προϋπηρεσία, το φύλο και το ωράριο. Στο σύνολο των παραπάνω παραγόντων, δίνεται μεγάλη έμφαση στο ωράριο, καθώς όσον αφορά τον καφέ, έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Η πρόσληψη καφέ κατά τη διάρκεια ενός πρωινού ωραρίου δείχνει, αυξημένη εγρήγορση, ευεξία και συγκέντρωση, ενώ η πρόσληψη καφέ κατά τη διάρκεια νυχτερινού ωραρίου, αυξάνει την εγρήγορση παροδικά, σε συνδυασμό με καλό ύπνο, δείχνει να έχει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα με του πρωινού ωραρίου.

Εκτός όμως από εργαζόμενους σε γραφεία, εργοστάσια κτλ., υπάρχουν και εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε οχήματα και μάλιστα υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες, ορισμένες φορές. Για αυτή την κατηγορία εργαζομένων έχει διαπιστωθεί, πως οι οδηγοί αντιμετωπίζουν κατά την οδήγηση, δημιουργία κόπωσης και υπνηλίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω επιφέρει μείωση της εγρήγορσης, της συγκέντρωσης, της λήψης αποφάσεων και του χρόνου αντίδρασης, με αντίκτυπο τη μείωση εκτέλεσης δραστηριότητας και κατ’ επέκταση, της οδήγησης. Τα στοιχεία για την κατανάλωση καφέ πριν και κατά τη διάρκεια της οδήγησης δηλώνουν ομόφωνα, πως η κατανάλωση καφέ βοηθά σημαντικά στη μείωση σύγκρουσης οχημάτων. Αυξάνει σημαντικά την απόδοση στην οδήγηση και σε συνδυασμό με ύπνο διάρκεια ≈ 30 λεπτών, διαπιστώθηκε πως καταπολεμά την κόπωση. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί, πως ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου και την ώρα οδήγησης (π.χ. νυχτερινή οδήγηση), δεν διαπιστώνεται αλλαγή στην αποτελεσματικότητα του καφέ.

Πηγή: freshbakery.gr


Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά