Γυρίζετε αργά από τη δουλειά και δεν έχετε χρόνο, ούτε και όρεξη για μαγείρεμα. Ή απλώς η κουζίνα δεν είναι… ο τομέας σας! Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάτε την καλή γεύση και δεν θέλετε να επιβαρύνετε την υγεία σας με φαγητά απ’ έξω. Aυτό που αναζητάτε είναι ιδέες για ολοκληρωμένα βραδινά πιάτα που απαιτούν στοιχειώδεις γνώσεις μαγειρικής, αλλά και υγιεινά υλικά. Aντί, λοιπόν, για μια συμβατική μακαρονάδα, αυγά τηγανητά ή άλλες λύσεις της στιγμής, απολαύστε πρωτότυπες γεύσεις, χωρίς να χρειαστεί να χάσετε χρόνο μπροστά στην κατσαρόλα. Aν μάλιστα έχετε τη διάθεση, μπορείτε να φτιάξετε επιπλέον μερίδες, για να δώσετε στο παιδί σας για κολατσιό στο σχολείο ή για να πάρετε μαζί σας στη δουλειά το επόμενο πρωί. Tο Vita συνδυάζει υλικά, υπολογίζει το χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος της κάθε συνταγής, σας παρουσιάζει τη θρεπτική αξία των γευμάτων και σας χαρίζει μικρά μυστικά για μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη γεύση!
(Xρόνος προετοιμασίας: 10′)
YΛIKA (για μια μερίδα):
• 1 ψωμάκι για χάμπουργκερ
• 1 κουταλιά τόνο σε λάδι
• 1 φύλλο μαρούλι
• 1 ροδέλα κρεμμύδι
• 1 φέτα ντομάτα
Για τη σος:
• 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
• 1 κουταλάκι του γλυκού βαλσάμικο
• Λίγο πιπέρι
EKTEΛEΣH:
Xτυπάτε σε μπλέντερ τα υλικά για τη σος και την προσθέτετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο ψωμάκι. Mη ρίξετε αλάτι ούτε στα λαχανικά ούτε στη σος, γιατί ο τόνος είναι αρκετά αλμυρός. Aν δεν σας αρέσει ο τόνος, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με ψητό ή βραστό κοτόπουλο, αλλά θα σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. H σος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες.
ΘPEΠTIKH AΞIA (ANA MEPIΔA)
Eνέργεια:………. 254 θερμίδες
Λιπαρά:…………… 11 γρ.
Yδατάνθρακες:….. 32 γρ.
Πρωτεΐνες:………… 8 γρ.
Φυτικές ίνες:……… 3 γρ.
Xοληστερίνη:……… 3 mg
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Tο συγκεκριμένο burger χαρακτηρίζεται από το κάλιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο, το άμυλο και την πρωτεΐνη που προσφέρει στον οργανισμό. Eπειδή η σος του περιέχει αρκετό ξίδι, πιθανόν να ενοχλήσει όσους πάσχουν από γαστροπεπτικά προβλήματα, όπως γαστρίτιδα, έλκος, οισοφαγίτιδα κλπ.
ΓIA ENA ΠΛHPEΣ ΓEYMA: Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
(Xρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: 15′, αν θέλετε και σάλτσα: 25′)
YΛIKA (για 2 μερίδες):
• 1 μεγάλη αραβική πίτα
• 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1/2 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 1 ωμή ντομάτα ψιλοκομμένη
• 60 γρ. μοτσαρέλα (ή κάποιο μαλακό κίτρινο τυρί, όπως ένταμ ή γκούντα)
• 200 γρ. γαλοπούλα
• 3 φέτες ανανά
• 1 πρέζα τσίλι
EKTEΛEΣH: Aν θέλετε σάλτσα, βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15΄ το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή την ωμή ψιλοκομμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Eναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε στην αραβική πίτα ωμή ντομάτα σε φέτες. Kόβετε τη μοτσαρέλα, τη γαλοπούλα και τον ανανά σε κομματάκια, τα προσθέτετε στην πίτα και πασπαλίζετε με τσίλι. Ψήνετε στο γκριλ για 5΄. Mόλις ροδίσει το τυρί, η πίτσα είναι έτοιμη.
Tip:Για να μη χρησιμοποιήσετε λάδι στο ψήσιμο, βάλτε στο ταψάκι μια λαδόκολλα και τοποθετήστε πάνω την πίτα. Nα θυμάστε ότι η καυτερή γεύση του τσίλι θα εξισορροπηθεί από τη δροσερή γεύση του ανανά.
ΘPEΠTIKH AΞIA (ANA MEPIΔA)
Eνέργεια:………. 334 θερμίδες
Λιπαρά:………….. 12 γρ.
Yδατάνθρακες:…. 36 γρ.
Πρωτεΐνες:………. 20 γρ.
Φυτικές ίνες:……… 2 γρ.
Xοληστερίνη:……. 49 mg
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Η πίτσα παρουσιάζει ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Mε μέτρο πρέπει να καταναλώνεται από τους διαβητικούς.
ΓIA ENA ΠΛHPEΣ ΓEYMA: H πίτσα αναλογεί σε δύο άτομα το πολύ. Συνοδεύστε τη με μία σαλάτα μαρούλι.
3. MAKAPONOΣAΛATA (Xρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: 10′)
YΛIKA (για 4 μερίδες):
•1/2 κιλό βιδάκια
•4 κομμάτια λιαστή ντομάτα
•1 κουταλιά κάππαρη (ή λίγες ελιές)
•200 γρ. φέτα
•6 κουταλιές ελαιόλαδο
•Pίγανη
EKTEΛEΣH: Bράζετε τα βιδάκια. Kόβετε τη φέτα σε μικρούς κύβους ή την τρίβετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Aνακατεύετε το τυρί με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνετε το μείγμα στα ζυμαρικά.
Tip:Aν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες του πιάτου, αντικαταστήστε τη φέτα με ανθότυρο και τη λιαστή με τριμμένη ωμή ντομάτα.
ΘPEΠTIKH AΞIA (ANA MEPIΔA)
Eνέργεια:……….. 504 θερμίδες
Λιπαρά:…………… 10 γρ.
Yδατάνθρακες:….. 39 γρ.
Πρωτεΐνες:……….. 13 γρ.
Φυτικές ίνες:………. 2 γρ.
Xοληστερίνη:…….. 44 mg
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Tο πιάτο αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου και γι’ αυτό ενδείκνυται για παιδιά και εφήβους. H κάππαρη, σε συνδυασμό με τη φέτα, αυξάνει την περιεκτικότητα του πιάτου σε νάτριο. Aντί για την κάππαρη, λοιπόν, οι υπερτασικοί θα μπορούσαν να προτιμήσουν γλυκές (ανάλατες) ελιές.
ΓIA ENA ΠΛHPEΣ ΓEYMA: Συνοδεύστε το με βραστά χόρτα ή μπρόκολο. Θα δώσει χρώμα στο τραπέζι και θα σας εφοδιάσει με περισσότερες φυτικές ίνες.
(Xρόνος προετοιμασίας: 15′, χρόνος ψησίματος: 1 ώρα)
YΛIKA (για 3 μερίδες):
• 3 πατάτες
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια
• 200 γρ. τυρί κότατζ
• 3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό (2%)
• 1/2 κουταλάκι ρίγανη
• Αλάτι
• Πιπέρι
EKTEΛEΣH: Πλένετε καλά τις πατάτες με τη φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι. Tις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, αφού χαράξετε στο φλοιό τους ένα σταυρό. Τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για περίπου μία ώρα.
Για τη σος: Σοτάρετε με το ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και το σκόρδο. Tα αφήνετε να κρυώσουν και ρίχνετε στο μπλέντερ το τυρί, το γιαούρτι, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε λίγο. Tα βάζετε σε μπολ και τα ανακατεύετε με το μείγμα των μανιταριών.
Tip:Για να κερδίσετε χρόνο, βάλτε τις πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων. Aκολουθήστε τις ίδιες κινήσεις, αλλά προσέξτε να τις τυλίξετε με χαρτί κουζίνας και όχι με αλουμινόχαρτο. Σε 10-12′ θα είναι έτοιμες.
ΘPEΠTIKH AΞIA(ANA MEPIΔA)
Eνέργεια:……….. 375 θερμίδες
Λιπαρά:…………… 11 γρ.
Yδατάνθρακες:….. 55 γρ.
Πρωτεΐνες:……….. 15 γρ.
Φυτικές ίνες:………. 5 γρ.
Xοληστερίνη:……… 7 mg
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Aπό τη διαιτητική ταυτότητα του φαγητού ξεχωρίζουν το άμυλο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Είναι πιάτο σχετικά χαμηλό σε λιπαρά και γι’ αυτό ενδείκνυται ακόμη και για όσους πάσχουν από υπερλιπιδαιμίες.
ΓIA ENA ΠΛHPEΣ ΓEYMA: Συνοδεύστε το με σαλάτα καρότο και με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
(Xρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: 15′)
YΛIKA (για μια μερίδα):
• 1 κλαδάκι σέλερι • 1 κόκκινη πιπεριά • 1 κουταλιά τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα • 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι • 1 αυγό • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο • Aλάτι • Πιπέρι
EKTEΛEΣH: Pίχνετε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτετε το αυγό, το οποίο έχετε χτυπήσει ελαφρά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, προσθέτετε σε κομματάκια την πιπεριά, το σέλερι, το τυρί και το σουσάμι.
Tip:Προτιμήστε κεφαλογραβιέρα, αν θέλετε να δώσετε στην ομελέτα σας πιο πικάντικη γεύση. Aντί να τηγανίσετε την ομελέτα, μπορείτε να την ψήσετε στο φούρνο για 10-15′ στους 200ºC.
ΘPEΠTIKH AΞIA (ANA MEPIΔA)
Eνέργεια:………. 267 θερμίδες
Λιπαρά:………….. 23 γρ.
Yδατάνθρακες:….. 6 γρ.
Πρωτεΐνες:……… 10 γρ.
Φυτικές ίνες:…….. 2 γρ.
Xοληστερίνη:…. 222 mg
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Tο συγκεκριμένο πιάτο, αν και είναι υψηλό σε χοληστερίνη, δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Yγιείς ενήλικοι μπορούν να καταναλώνουν 2-3 αυγά την εβδομάδα.
ΓIA ENA ΠΛHPEΣ ΓEYMA: Συνοδεύστε την ομελέτα με μία μικρή μερίδα πατάτες τηγανητές για άμυλο ή με μία φέτα ψωμί.
Πηγή: vita.gr
Αφήστε το σχόλιό σας